A Former Abandoned Garage is transformed into Madrid’s Hub Offices

published in: Interiors By Marcia Argyriades, 22 February 2011

Pin It

photo © Daniel Torrelló / ayr + chitecture

Project:  Madrid Hub Offices
Architects: CH+QS //  Churtichaga + Quadra + Salcedo Arquitectos // ayr+chitecture
Total Surface Area: 350 square meters
Budget: 145,000.00 Euros
Location:  Madrid, Spain
Date Completed:  2009
 

photo © Daniel Torrelló / ayr + chitecture
A
n intact, untouched garage since the 1940s which was in poor condition has been transformed by Churtichaga + Quadra + Salcedo Arquitectos (hereinafter referred to as CH+QS architects); into timeshare offices for social entrepreneurs that seek to change the world!  Madrid Hub Offices is located between two key train stations in Madrid, where the heart of the city beats.  A rather casually untouched interior design approach was followed which day by day is apparently gaining more fans; instead of completely remodeling and upgrading the interior, ch+qs architects decided to leave it largely the way it was.
 

photo © Daniel Torrelló / ayr + chitecture

photo © Daniel Torrelló / ayr + chitecture

Leaving the paint peeled off the walls, but finishing it off with special resin to keep it intact, keeping the engravings, the scores and scratches are all elements of this rather casually untouched interior design approach.  The tone was set by the existing interior shell of the former garage, the poured concrete walls and ceiling.   CH+QS architects considered whether they would be able to not alter or obscure the layers of life within this space, with virtually no design. Keeping in mind this in progress canvas, ch+qs architects upgraded the space in order to provide functionality and sustainability.
 

photo © Daniel Torrelló / ayr + chitecture

photo © Daniel Torrelló / ayr + chitecture

photo © Daniel Torrelló / ayr + chitecture

The former abandoned garage has been upgraded and transformed into a sustainable, energy efficient space which has initiated a recycling program.  With the environmental challenges posed upon us nowadays, CH+QS architects wanted to explore and intervene with new ways to restore buildings in the 21st century in an energy efficient way.  By isolating the interior shell and by adding an underfloor heating and cooling system the hub provides an efficient way of heating which is relatively cheap to install, and the heat is distributed evenly around the space.  Large planks of wood were installed for the flooring instead of the existing cement; this way, the hub gives a warm yet homely feel.  Natural daylight is provided most of the daytime in the open plan central room through a skylight which set in.  The open plan central room serves as the main collaboration and work space, while side rooms which have been constructed from steel creating a form of an interior mezzanine; the side rooms are lined with recycled wool felt and serve as the private meeting, media and work rooms. 

photo © Daniel Torrelló / ayr + chitecture

 

photo © Daniel Torrelló / ayr + chitecture

photo © Daniel Torrelló / ayr + chitecture

The interior of the hub has been furnished with recycled furniture, and almost nothing new was purchased.  The hub owners donated their used furniture creating a vintage furnishing arrangement.  Modular arrangements were designed from wooden fruit crates, which have been also used as stools, support, a coffee table and shelves; moreover, a ticket box and a ladder has been designed from the wooden fruit crates which act as a kind of ‘wildcard’ to fill in the furniture gaps!
 
The hub is not only a shared workspace; it provides a gathering space for social and cultural activities for the neighborhood making it a unique multifunctional space where the heart of Madrid beats. 
 

photo © Daniel Torrelló / ayr + chitecture

photo © Daniel Torrelló / ayr + chitecture

photo © Daniel Torrelló / ayr + chitecture

photo © Daniel Torrelló / ayr + chitecture


sources:

Churtichaga + Quadra + Salcedo Arquitectos

  • friend
    Sanjeev Sabharwal | 2011-02-22 11:58:34

    Why an orange tree in particular?

  • friend
    Hadi | 2011-02-22 12:47:31

    This is great! A space like this would work so well in deprived areas of the Midlands (UK) like Stoke on Trent where there are innumerable ex-industrial buildings standing empty. 145,000 euros seems very low cost given the amount of work done though - there's a lot of oak flooring in there?

  • friend
    jordi E | 2011-02-22 14:48:42

    In Spain, those wooden fruit crates were mostly used for oranges. I think that is where the choice of the orange tree comes from. Not obviously the best tree to be grown up in interiors though... Nice work, but somehow too shabby for a working environment.

  • friend
    Jette | 2011-02-25 13:32:14

    It looks so nice and spacy instead of a small default cubicle. I would love to work at a place like this.

  • friend
    Sávio Rossetto | 2011-03-01 19:10:31

    Workspace very interesting. Good space intervention.

  • friend
    Elsa Turceninoff | 2011-03-01 23:00:27

    Excellent use of space,could be used for sure in UK as so many places like this garage are empty In this way the valuable country side will be saved from the unscrupulous developers

Your message is awaiting moderation. Thank you. - {x}

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Please also rate the article as it will help us decide future content and posts. Comments are moderated. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!