A Hill Top Wonder // Galleri Örsta by Claesson Koivisto Rune

published in: Architecture By Ricardo Hernandez, 29 December 2010

Pin It

photo © Anthony Hill, Image Courtesy of CLAESSON KOIVISTO RUNE

Örsta Gallery in Kumla, Sweden is surrounded by rolling fields, an old farmhouse and the gallery owners house. This sets the stage for quite a contrast in aesthetic and age.  A hill was created as the foundation for the gallery to isolate the building from the unusually moist soil of the site.  Subtle curves have been introduced to the roof line and mirrored in the floorline to follow the curve of the hill; this tricks your eye into thinking the facade of the building is curved as well (even though it's a straight facade).  The scale of the building is also misleading as it is punctured with overly tall windows and doors; stretched from the ground line to the roofline.

photo © CKR, Image Courtesy of CLAESSON KOIVISTO RUNE

photo © Patrik Lindell, Image Courtesy of CLAESSON KOIVISTO RUNE

What's fascinating about this particular design is the reflective sparkle of the facade.  A basic white background was dressed up with three tons of reflective glass beads (implemented while the surface was still wet).  Artist Mikael Pauli created this effect so that when a light source hits the glass, the building appears to glow as if lit from within.  This is particularly visible at night; when a car's headlights make contact with the building surface, there appears a sudden bright flash.

photo © Patrik Lindell, Image Courtesy of CLAESSON KOIVISTO RUNE

photo © Patrik Lindell, Image Courtesy of CLAESSON KOIVISTO RUNE

Designed by the team at CLAESSON KOIVISTO RUNE, the building's interior mimics the exterior as it is bright and white.  Because the floor level is elevated from the ground line, the floor seems to rise just above the surrounding crops as an intentional design directive.  The interior 350 sqm floorplate is divided into four galleries organized by a central circulation path.  Window openings align with partitions to create the appropriate site lines and light penetration without disrupting the art viewing experience.

photo © Patrik Lindell, Image Courtesy of CLAESSON KOIVISTO RUNE

photo © Anthony Hill, Image Courtesy of CLAESSON KOIVISTO RUNE

scale models, photo © CKR, Image Courtesy of CLAESSON KOIVISTO RUNE

photo © Anthony Hill, Image Courtesy of CLAESSON KOIVISTO RUNE

photo © Patrik Lindell, Image Courtesy of CLAESSON KOIVISTO RUNE

Project: art gallery building
Location: Kumla, Sweden
Client: Birgitta and Anders Fasth
Design: 2009
Construction: 2010
Project team: Mårten Claesson, Eero Koivisto, Ola Rune, Deta Gemzell, Kumi Nakagaki, Jaime Montes
Structure Materials: concrete block masonry walls, stucco with integrated reflective glass beads.
Total floor area: 350 m2

sources:

CLAESSON KOIVISTO RUNE

  • friend
    Hanlu | 2010-12-30 06:19:50

    Stunning negative/positive space relationship. Great composition, great photography. I want to live there. This defines the beauty of minimalism.

Your message is awaiting moderation. Thank you. - {x}

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Please also rate the article as it will help us decide future content and posts. Comments are moderated. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!