Chalet Béranger by Noé Duchaufour Lawrance

published in: Travel, Interiors By Marcia Argyriades, 31 January 2012

Pin It

photo © Vincent Leroux

Despite the traditional chalet exterior appearance, this is no ordinary chalet in terms of its interior. The interior architecture of this family home in the French Alps is inspired by mountains and valleys in a modern character where organic forms are composed around a strip of wood. The entire program, construction, and interior architecture are all built around the focal point of the chalet – a large room where the family comes together around a warm hearth.
 

ARMCHAIR: Derby, Noé Duchaufour for Ceccotti collezioni
OCCASIONAL TABLE : Beside you, Noé Duchaufour for
Ceccotti collezioni
HANGING ARMCHAIR : Bubble chair, Eero Aarnio
COFFEE TABLE : Stella, Noé Duchaufour for Ceccotti collezioni
FLOOR LIGHTS : Gregg, Foscarini
FIREPLACE : interior suspended metal structure / concrete coated exterior. Resin concrete coated hearth.

photo © Vincent Leroux

Located in the St. Martin de Belleville in the French Alps, this 530 square meter chalet was completed in December 2011 by designer and interior architect Noé Duchaufour Lawrance. The 530 square meter house runs is a three storey construction where the communal spaces are located on the top floor and are isolated from the private quarters. Additionally, a detached 100 square meter barn area works as a guest house. The main quarters are composed of the main living room on the second floor with a spacious kitchen, yielding a total of 150 square meters, five bedrooms with en suite bathrooms and WC, a Jacuzzi area and a game room. The barn has two bedrooms, two lounge areas and two bathrooms.
 
When seen from outside, this chalet is nothing out of the ordinary, but once you enter, you are captured into a contemporary world, where minimalism prevails along with many industrial elements such as steel and cement which are used in abundance throughout the house. Throughout any chalet, you would usually expect to find wooden floors. In the Chalet Béranger however, the wooden floors have been replaced with screed cement flooring. The traditional wooden staircase is replaced by an oxidized steel staircase with concrete steps; the staircase is drawn apart from the wall thus allowing light to pass right through it; creating a game of light and shadow during the day depending on the intensity, source and direction of the light.  Undoubtedly, the staircase is one of the most striking and strong architectural elements in this chalet – the use of materials is very contradictory and leaves a strong impression, the hovering ‘Wind Ceiling Lights’ by Johanna Grawunder only add on to the intensity of this staircase making it a striking sceneographic element.
 

CHAIR: Otto, Noé Duchaufour Lawrance for Ceccotti collezioni
BENCH: designed by Noé Duchaufour Lawrance and produced by Rinck Group
TABLE: sculptured to measure with concrete coated metal and fiberglass structure and corian top.
VASES: Roseau, Noé Duchaufour Lawrance for Ligne Roset
KITCHEN: Boffi -custom made corian elements
LIGHTING: Viabizzuno
photo © Vincent Leroux

photo © Vincent Leroux

photo © Vincent Leroux

JACUZZI // photo © Vincent Leroux

On the first floor, a tranquil environment is formulated in the Jacuzzi room which looks out into natures white setting, natural elements such as grey fir and Vals stone have been used on the wall and on the floor. The grey Vals stone used in the Jacuzzi creates a mysterious blue-green emerald hue, which is very inviting, elegant and capturing. Hovering beds, cement sinks, and designer furniture all add to this lovely interior which comes to a zenith on the breath-taking second floor. The main lounge acts as the communal part of this chalet and in point of fact, the entire chalet has been constructed accordingly inspired by this space. The interior design for the second floor (communal) takes elements and draws inspiration from mountains and valleys making all of this especially vivid in the sculptural table, fireplace and in the hearth centerpieces. These pieces are organically shaped and are sculptured in such a way that they seem to pierce the room as a mountain pierces the ground. The organic table is sculptured to measure with concrete coated metal and is coated with fiberglass and corian. On the other hand, the suspended fireplace is created from a metal structure and coated with concrete, while the hearth is coated with concrete resin making it one with the floor again creating an impression that everything has been inspired by the surrounding mountains.
 
All in all, the Chalet Béranger possesses a sophisticated interior with many attractive and attention-grabbing design elements. Very out of the ordinary thinking for a chalet; but that is what we like the most about it. The juxtaposition of the elements and the materials with the nature of the project (chalet) is what makes it even more interesting…

photo © Vincent Leroux

DESK: Sunday Morning, Noé Duchaufour Lawrance for Ceccotti collezioni
OFFICE CHAIR: Otto, Noé Duchaufour Lawrance for
Ceccotti collezioni
PHOTOGRAPHY (desk top) : Joel Tettamanti
WASH BASIN FURNITURE: customized Corian
BODY: grey fir exterior/ white coated wood interior with bright section. Chamfer plaster ceiling
PLUMBING FIXTURES: Boffi, Liquid model

photo © Vincent Leroux

COFFE TABLE: Beside you, Noé Duchaufour Lawrance for Ceccotti collezioni
photo © Vincent Leroux

ARMCHAIR: Slow chair, Bouroullec for Vitra.
DESK LIGHT: Lighthouse, Bouroullec for Established & Sons.
OFFICE CHAIR: Flow armchair, J.M Massaud for MDF Italia.
RUG: Tekla, Kasthall.
PHOTOGRAPHS: Zir

photo © Vincent Leroux

ROOM SUSPENSION: Secto, Secto design.
SUSPENDED BED: Fluttua, Lago.
CARPET: Circulos, Gandia Blasco.

photo © Vincent Leroux

SDB SUSPENSION: Loup O ceiling, Kundalini.
SDB MIROR: sandblasted , shaded mirror, backlit.
VANITY SINK: metal support, Ductal structure with concrete coating.
TAPS:
Boffi, Cut model
photo © Vincent Leroux

ROOM SUSPENSION: Mini mini, Luce Plan
SUSPENDED BED: Fluttua, Lago

photo © Vincent Leroux

SDB LIGHT: Pierre Fravresse for Petite Friture
SDB SEAT: heated corian structure
photo © Vincent Leroux

//////////////////////

Chalet Béranger Project Credits
Designer: Noé Duchaufour-Lawrance
Project manager: Lluc Giros
Stylism: Valentina Pilia in collaboration with Emilie Mureau

sources:

Noé Duchaufour Lawrance

  • friend
    Dimensions and Colors in Life | 2012-01-31 16:37:07

    LOVE the design. Awesome!

  • friend
    will | 2012-02-01 05:23:57

    most amazing thing i've seen in a long long time! that said, what's up with the interior/exterior conflict? was this a remodel? were there exterior appearance regulations set by some local authority? i don't get it...

  • friend
    Marion | 2012-02-01 11:44:30

    The pictures of Vincent Leroux are gorgeous and do justice to this unique interior. Big crush on the coffee table.

  • friend
    Fred | 2012-02-02 11:24:53

    Très bel endroit, félicitations aux designers, et à l'heureux propriétaire !!

  • friend
    Laurence | 2012-02-03 15:56:51

    Absolutely gorgeous. Fabulous pieces of furniture. Wonderful space. nnEt si Saint-Martin n'a pas trop changé depuis mon enfance, ce châlet doit être un des plus beaux endroits jamais ré-inventés. Bravo!

  • friend
    Chic Nomads | 2012-02-04 03:41:31

    This is absolutely stunning, can't believe I haven't seen it before. Love the interiors, also love how it's still kind of "mountain-y" despite being super modern.

  • friend
    Undrew | 2012-03-19 21:21:20

    The Interiors are simply breath taking. The use of natural materials, like the wood planks and stone creates a chaleur amidst the sleek modernist design. Great headboards, lighting....Bravo to the designers. Thanks for sharing this home with us.

  • friend
    Wilhelmina McCarroll | 2012-05-21 08:18:04

    Absolutely outstanding!! Every part is so well considered and so refined!!

  • friend
    Victor Sanders | 2012-09-17 06:11:57

    This has got to be one of the nicest chalets made mainly of wood that I have ever seen. The use of wood is pronounced at some places, like the flooring, and very subtle in the bedrooms. I like how the designer used different colours and types of wood for different effects.

Your message is awaiting moderation. Thank you. - {x}

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Please also rate the article as it will help us decide future content and posts. Comments are moderated. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!