Rewind Bar by Takenouchi Webb in Singapore

published in: Restaurants/Bars By Yatzer, 15 June 2009

Pin It

photo © San Tzer Ning

Address: 21 Tanjong Pagar Road, Singapore
Area: 105m2
Construction Period: 4 Weeks
Design Team: Naoko Takenouchi,Marc Webb


design statement by Takenouchi Webb
Rewind bar is located in the Tanjong Pagar area of Singapore, close to Chinatown. The 105m2 space was formally a bar and café with half of the space taken up by an enclosed kitchen area. The brief was to convert the space into a lounge/ cocktail bar that could be connected to the adjacent club next door.
The kitchen and enclosing walls were removed to open up the space and the back wall replaced with full height steel-framed glazing onto to the small outdoor courtyard.

photo © San Tzer Ning

photo © San Tzer Ning

The entrance of the bar was from a narrow corridor, and so this space was emphasised by cladding the wall with timber panelling and customized wall lamps.
The serving bar was located close to the entrance and built-in lounge seating added next to the courtyard window.
The bar has a richly veined marble top and clad with reclaimed timber slats at the sides. The back bar display consists of a series of copper clad boxes with mirror and integrated lighting for the bottle display.
The DJ area is located next to the lounge and fabricated from a customised trestle table with a rotating disco ball below. Behind the DJ table a shelving system was designed to display a collection of retro album covers.

An opening was made in the wall between the bar and club and a hidden secret door added in the timber panelling that connects through to the club space at the weekends.

photo © San Tzer Ning

photo © San Tzer Ning

The overall style of the bar is a stripped-down space, with raw materials such as exposed brick walls, wired-glass and bare-bulb lighting. This contrasts with more polished elements such as the marble bar top, plush leather lounge seating, timber parquet flooring and vintage pendant lighting.

Play Club View / photo © San Tzer Ning

Play Club View / photo © San Tzer Ning


Takenouchi Webb were also engaged to design and renovate the adjacent 365m2 “PLAY” club within a two week period. This involved re-planning the layout to give a better flow, and developing a new image identity for the club. The main bar front was re-clad with pre-cast concrete drain channels and a black glass top. The walls were clad with coloured laminate strips, new built-in furniture added and a DJ booth installed.

 

______________________________________

More projects by Takenouchi Webb at Yatzer

The White Rabbit Restaurant in Singapore

sources:

Takenouchi Webb

Your message is awaiting moderation. Thank you. - {x}

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Please also rate the article as it will help us decide future content and posts. Comments are moderated. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!