360° kiosks by studio SKLIM

published in: Design By Guest, Jan 26th 2010

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

Guest Contribution by An Michiels

These clever kiosks were conceived back in 2007 but we reckon they are still worth sharing for their inspiring design and their green credentials!   Located on a pier at the former site of the Merlion sculpture (in 2002 it was relocated to the Merlion Park), these kiosks replaced the wondrous Singaporean icon with equally wondrous ingenuity.

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

Designers Studio SKLIM lead by Beijing architect Kevin Lim had to fill up a narrow strip of land measuring approximately 35 m long and ranging in width from 7 to 13 metres. Six tensile membrane canopy structures at varying heights were already present. The challenge was to provide kiosks and to optimise the use of space without obstructing pedestrian circulation.

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

Studio SKLIM reused existing canopy structures without sacrificing their structural integrity. A series of top and bottom roller bearings provide mobility to the individual kiosk units and a new supporting structure – welded to the existing columns – transferred the new loads to the existing foundation. Additional electrical routing was avoided through clever re-use of services and shared energy resources.

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

Image Courtesy of Studio SKLIM

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

The 360° kiosks provide a minimum footprint and maximum flexibility. Each unit consists of four cantilevered units for seating, display, storage and lighting, which can be individually adapted by the actual vendors. They allow for a multitude of strategies to facilitate their commercial needs. Products are stored in drawers with shelving units that can be pulled out to maximise display surface just like a Swiss army penknife,. The constant transformations create a dynamic visual performance within the urban landscape.

Facts & Figures
Client : The Fullerton Hotel
Architect : Studio SKLIM-Kevin S.K. Lim
Collaborator : FARM
Structural Engineer : WRX Consultants
Contractor : Victory Signcrafts
Main Photography: © Jeremy San, Images courtesy of Studio SKLIM
Gross Floor area : 39.6 m2, 6.6 m2 each

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

sources:

studio SKLIM

Related Articles
studio SKLIM

About Studio SKLIM

Studio SKLIM is a multi-disciplinary design practice establishing its roots in the fields of architecture, interiors, landscape and urbanism.  Studio SKLIMwas founded by Kevin Lim Sui Kuan.  Kevin Lim studied architecture at the National University of Singapore and obtained his Diploma from the Architectural Association in London.  He has worked in London, Singapore and Beijing including the Dutch grown architectural practice, the Office for Metropolitan Architecture (OMA) amongst others. His studio work has since received wide international press coverage in publications such as Monitor and Domus.  Kevin Lim writes about architecture / urban issues and has contributed articles to Singapore Architects and other regional publications.  Kevin currently resides in Tokyo and travels between Japan/China/Singapore.
Studio SKLIM work encompass all scales from bespoke furniture pieces to master planning projects.  Studio SKLIM is currently working on interiors in Singapore; a mixed-use development in Nanjing, China and a house in Nagoya, Japan.

[official website]
Could not successfully run query (SELECT * FROM wd_comment WHERE postID = AND pageID = 0 AND diaryID = 0 AND comParentId = 0 AND comStatus = 'open' ORDER BY comDate) from DB: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND pageID = 0 AND diaryID = 0 A' at line 2