360° kiosks by studio SKLIM

published in: Design By Guest, 26 January 2010

Pin It

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

Guest Contribution by An Michiels

These clever kiosks were conceived back in 2007 but we reckon they are still worth sharing for their inspiring design and their green credentials!   Located on a pier at the former site of the Merlion sculpture (in 2002 it was relocated to the Merlion Park), these kiosks replaced the wondrous Singaporean icon with equally wondrous ingenuity.

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

Designers Studio SKLIM lead by Beijing architect Kevin Lim had to fill up a narrow strip of land measuring approximately 35 m long and ranging in width from 7 to 13 metres. Six tensile membrane canopy structures at varying heights were already present. The challenge was to provide kiosks and to optimise the use of space without obstructing pedestrian circulation.

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

Studio SKLIM reused existing canopy structures without sacrificing their structural integrity. A series of top and bottom roller bearings provide mobility to the individual kiosk units and a new supporting structure – welded to the existing columns – transferred the new loads to the existing foundation. Additional electrical routing was avoided through clever re-use of services and shared energy resources.

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

Image Courtesy of Studio SKLIM

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

The 360° kiosks provide a minimum footprint and maximum flexibility. Each unit consists of four cantilevered units for seating, display, storage and lighting, which can be individually adapted by the actual vendors. They allow for a multitude of strategies to facilitate their commercial needs. Products are stored in drawers with shelving units that can be pulled out to maximise display surface just like a Swiss army penknife,. The constant transformations create a dynamic visual performance within the urban landscape.

Facts & Figures
Client : The Fullerton Hotel
Architect : Studio SKLIM-Kevin S.K. Lim
Collaborator : FARM
Structural Engineer : WRX Consultants
Contractor : Victory Signcrafts
Main Photography: © Jeremy San, Images courtesy of Studio SKLIM
Gross Floor area : 39.6 m2, 6.6 m2 each

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

photo © Jeremy San // Image Courtesy of Studio SKLIM

sources:

studio SKLIM

Related Articles
studio SKLIM

About Studio SKLIM

Studio SKLIM is a multi-disciplinary design practice establishing its roots in the fields of architecture, interiors, landscape and urbanism.  Studio SKLIMwas founded by Kevin Lim Sui Kuan.  Kevin Lim studied architecture at the National University of Singapore and obtained his Diploma from the Architectural Association in London.  He has worked in London, Singapore and Beijing including the Dutch grown architectural practice, the Office for Metropolitan Architecture (OMA) amongst others. His studio work has since received wide international press coverage in publications such as Monitor and Domus.  Kevin Lim writes about architecture / urban issues and has contributed articles to Singapore Architects and other regional publications.  Kevin currently resides in Tokyo and travels between Japan/China/Singapore.
Studio SKLIM work encompass all scales from bespoke furniture pieces to master planning projects.  Studio SKLIM is currently working on interiors in Singapore; a mixed-use development in Nanjing, China and a house in Nagoya, Japan.

[official website]
  • friend
    peter | 2010-01-26 19:35:19

    Really very clever.

  • friend
    Sofia | 2010-01-27 04:16:31

    Very cool project! I was under the impression that this was a colaboration with FARM studio... check their website http://www.farm.sg/work/project/three_hundred_and_sixty_degrees_kiosks/

  • friend
    SKLIM | 2010-01-27 10:31:25

    Sofia, a clarification on your query. The project was personally conceptualized and conceived with the client. FARM as due credit has been given was a collaborator in the later stages. We still maintain ownership of the design and perhaps the wording 'with' on their website is misleading. Hope that clarifies.

  • friend
    Pandora Music | 2010-02-04 09:13:18

    Amazing! Now that's an impressive kiosk! I should see more of these.

  • friend
    gift shops cambridge | 2010-02-09 22:07:23

    That is one of the coolest kiosks I've ever seen. Since they pivot, you can keep turning it in different positions to avoid the glare from the sun! Can't wait until they come to the US!

  • friend
    Custom essay | 2010-02-16 00:17:19

    they look like little jet planes - they are so cosy and romantique, as for me... great creations!

Your message is awaiting moderation. Thank you. - {x}

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Please also rate the article as it will help us decide future content and posts. Comments are moderated. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!