photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

Architect and photographer Jonas Bjerre-Poulsen of Norm Architects has brought great serenity and excitement into our lives. This of course is due to their creation of the ‘Copenhagen Townhouse II’. Located in central Copenhagen, Denmark, close to the three lakes that separate the city center from the outer boroughs, this interior scheme has made us admire the primary importance that has been given to harmony & simplicity throughout the interior

From the outside, we see a traditional brick townhouse with all that Copenhagen offers. Its four level vertical stretched structure consists of decorative brick opening window details, which also define its robustness and traditional character. This is what the clients initially fell in love with, visualising their interior design contrasts and the relationship between them. This sense of solidity, darkness and character is counterbalanced with the sudden purity, lightness and calm that emerge throughout the interior. The contrast between the cluttered atmosphere outside and the completely serene refuge from the life of the city inside the house, make it an extraordinary experience.

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

The interior which we can only describe as a safe haven, offers true privacy. This is a residence where you immediately leave everything outside and are reminded that this is your self-appreciation space. Consisting primarily of a white palette, everything in this clutter free environment has been designed to merge into the background. This pure palette helped of course in challenging the relatively small ground plan through enlarging the feeling of space whilst integrating the house’s four levels vertically in order to make it appear less divided. Much effort was also placed in removing as many visual details as possible where all the architectural elements and design lighting, storage, IT, TV, etc. are now an integral part of the architecture. This left the clients free to choose their few favorite pieces of furniture and lamps that could be incorporated as much for their sculptural value as for their function.

Moving around in this residence one can only describe the feeling as cleansing. We are delighted to see that there are clients who both dare and demand that their personal style be custom incorporated in this way. Because when the right architect comes along to take their ideal and proceed in creating it, then we have the completion of two circles.

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

photo ©  Jonas Bjerre-Poulsen

photo © Jonas Bjerre-Poulsen

A Black & White Townhouse by Norm Architects In Copenhagen, Denmark

1 of