photo © Valentin Jeck

Project name: Single Family House in Zurich Oberland
Architects: Andreas Fuhrimann Gabrielle Hächler Architects (AFGH)
Location: CH-8630 Rüti, Zurich, Switzerland
Client: Private
Planners:
CES Bauingenieur AG, Seewen SZ
GLB Zürich Land, Hinwil ZH
GLB Zürich Land, Hinwil ZH / Gadola Fassaden AG
Planning: 2008-2009
Construction: 2009-2011
Project leader: Barbara Schaub
Photographer: Valentin Jeck

How many times have you dreamed about living in a deserted cottage or an abandoned warehouse? Responding to this heartfelt wish,  Andreas Fuhrimann Gabrielle Hächler Architects (AFGH) seized the opportunity to transform an existing, incomplete vineyard in Rüti, a municipality in the district of Hinwil in the canton of Zürich in Switzerland, into a unique, three-story residence for a four-member family. Located in a somewhat deprived area, this elegant composition with Bauhaus references is surrounded and almost embraced by its natural environment made up of perennial trees which also provides the house with spectacular views. Following the site’s irregular topography, the house was developed along the steep slope that it sits on, creating three identical levels, which are separated by four terraces forming the exterior layout of the building. Each terrace serves as a private space for each of the property’s zones, whilst movement in between them is smoothly facilitated through a staircase that runs across the slope. The main material applied throughout the three levels is concrete which then beautifully and harmoniously blends with the prefabricated wooden construction, added to the top of the building.

photo © Valentin Jeck

photo © Valentin Jeck

The interior design of the family house has been integrated into the overall aesthetics of the initial guidelines, combining warm, timber surfaces with raw, concrete walls and ceilings. A core staircase unveils a path that leads from the basement to the third floor with timber steps and concrete surrounding walls. A wall recess creatively replaces a typical handrail, indicating the architects’ commitment to introducing subtle, minor surprises for the house’s residents to enjoy. All three floors are defined, making up individual zones, starting with the entry level that leads into the children’s rooms along with the rear cellar rooms. Here, colourful details and fun objects dominate, highlighting how home life and interior design can artfully merge with one another where the spaces within are built primarily for their residents and not only in the interests of design. On the next floor, the space is differentiated with various ceiling levels forming a geometrical mix of shapes and lights. Following the same materials and guidelines as in the rest of the house, this level houses the living room and the parents’ bedroom. On the third and last level, due to the local building ‘regulations’, the roof follows the slope of the terrain. This is not only where the architects have placed a studio and a guest room, using the slope, the whole building is immersed in an abundance of light and a sense of freedom and spaciousness.

photo © Valentin Jeck

photo © Valentin Jeck

photo © Valentin Jeck

photo © Valentin Jeck

photo © Valentin Jeck

photo © Valentin Jeck

photo © Valentin Jeck

photo © Valentin Jeck

photo © Valentin Jeck

photo © Valentin Jeck

photo © Valentin Jeck

Single Family House By Andreas Fuhrimann Gabrielle Hächler Architects In Zurich Oberland, Switzerland

1 of